Sunday, October 18, 2009

Чидун жимс гэж юу вэ?

Чидун жимсний тос юугаараа тийм их ашигтай юм бол? Энэ тос ханаагүй хүчлийн өөх тосноос тогтдог. Холестериний хэмжээ ердийн цөцгийн тос, масло, маргаринаас хэд дахин бага. Иймд энэ тосыг тогтмол хэрэглэдэг хүмүүс зүрх судас, чихрийн шижин, хэт таргалалт зэрэг өвчнөөр өвдөх нь ховор.
Чидун жимснээс тос гаргах процесс ихээхэн ярвигтай ажил юм. Хамгийн үнэтэй тосыг Ехtra vergine гэж нэрлэнэ. Харин хэт болсон, ногоон ба гэмтсэн зэрэг чанар муутай тосыг Оlio di olive vergine гэж нэрлэдэг. Чидун жимсний тосны найрлаганд олейны хэмээх нэртэй хамгийн ашигтай хүчил орно. Ж: Ехtra vеrgine тосонд олейны хүчил 80% агуулагдана. Тэр нь бидний бие организмд хуримтлагдсан холестериныг задлахад тусалдаг бөгөөд түүнийг биеэс гадагшлуулна. Мөн судасны ханыг илүү бат бөх уян хатан болгоно. Чидун жимсний тос А, Д, Е, К зэрэг витаминаар баялаг. Энэхүү тос фенолын бодисууд агуулдаг учир эд эсийн хөгшрөлтийг удаашруулж, дархлааг бэхжүүлнэ.
Сэрүүн явах нь урт наслахад тустай. Шөнөдөө сэрүүвтэр орчинд унтаж "амь насны эрчим хүч"-ний хорогдолыг бууруулах хэрэгтэй.
Манайхан хүүхдээ хооллохдоо том хүний доозоор давс хийдэг. Гэтэл энэ нь хүүхдийн өсөлтөнд маш муугаар нөлөөлөхөөс гадна бөөрний бойжилтыг гэмтээх аюултай.
Давс зүрх, бөөрний олон төрлийн өвчин цусны даралт ихсэх өвчинг үүсгэж, улмаар тархинд цус харвахад хүргэнэ. Цусны даралт ихэсвэл дараах шинжүүд илэрнэ:
- толгой байнга өвдөнө.
- зүрх дэлсэж амьсгаадана.
- бие суларч чих шуугина.
- зүүн мөр, цээж рүү үе үе өвдөнө. Эдгээр зовиур илэрсэн үед даралтаа байнга хэмж. Анхааруулж хэлэхэд цусны даралт ихсэх нь эхний үед мэдэгддэггүй, аюултай шинжүүд илрэхийн өмнө нэг хэсэг буурдаг. Тарган, даралт ихтэй хүмүүс даралтаа байнга хэмжиж байх хэрэгтэй.
Цусны даралт ихсэхээс сэргийлэх болон эмчлэх аргууд:
тарган хүн турах хэрэгтэй.
- өөхтэй хоол ялангуяа гахайн өөх, чихэр, цардуултай хоолноос зайлсхий.
- давсыгэрс багасга.
- архи, тамхи, кофе, цайг хэрэглэхээ азна.
Насанд хүрсэн хүний хэвийн даралт нь-120\ 80 байдаг. 120 нь дээд даралт, 80 нь доод даралт юм. Хэрэв цусны даралт 140\ 85 байвал цусны даралт төдий л ихэдлээ гэж үзэхгүй. Харин даралт 135\ 110 байвал даралт ихэссэний шинж юм. Доод даралтыг 100 болтол шуурхай эмчилгээ хийж, давс багатай хөнгөн хоол иднэ. Зарим хүний даралт жигд байнга бага байдаг бөгөөд үүнд санаа зовох хэрэггүй юм.
90\ 60 - аас 110\ 70 даралттай хүмүүс зүрх судасны хямрал, ухаан алдаж унах зэрэг өвчинд өртөх нь бага, урт наслах нь олонтаа.
Хамгийн сайн дасгалжуулсан булчин шөрмөс хүртэл хүйтэн усанд оронгуут агшиж татдаг. Шөрмөс татмагц хүн живж эхэлдэг. Живж эхлэхээрээ сандарч тэвдэн байдлыг улам дордуулна. Хүйтэн усанд шөрмөс татах үед сүлбээр зүү шиг хэрэгтэй юм үгүй. Сүлбээр зүүгээр шөрмөс татсан хэсэг рүү нэвт хатгахад огцом өвдөлтөөс болж булчин шөрмөс тавигдан сэлэх боломжтой болно.
Хүний гэдэс 9 м урт бөгөөд 20см.кв –ад багтсан байдаг гээд боддоо. Нарийн гэдэс нь 5 - 7м, хоолыг задлан бутаргана. Бүдүүн гэдэс нь 1- 2м, гүрвэлзэн хөдлөх хүчтэй булчингуудтай. Шингээгүй хоолны үлдэгдэлийг хамж мөн өтгөний массыг бий болгоно. Эртний Грекүүд нарийн бүдүүн гэдэс ертөнцийг захирдаг гэж зүгээр ч нэг хэлээгүй юм шүү. Энэ хоёрыг үл тоовол гомдоно, цаашлаад өш хонзон авна гэж мэдээрэй.

No comments:

Post a Comment